Piko brukar vara det företag som är snabbast att officiellt gå ut med vilka nyheter man planerar under året. Så var även fallet i år då man nu har publicerat en lista över alla kommande modeller på sin hemsida.

Huvudnyhet tycks i år vara en modell av den tyska elmotorvagnen BR 442, även benämd ”Talent 2”. Den pryder omslaget på årets nyhetsprospekt och åtefinns även på årets huvudkatalog. Det är en modern motorvagn tillverkad av Bombardier som nyligen satts i trafik och med mer än 300 tåg beställda av bland annat DB Regio så kommer den troligen bli en vanlig syn på de tyska järnvägarna. Piko har de senaste åren gjort sig kända för att ta fram modeller i ett något enklare utförande och med ett långt pris. Eftersom man fortfarande bara visar bilder på förebilen så är det oklart i vilket utförande man kommer leverera modellen, men med ett pris på 149€ för en fyra-delars motorvagn så är det ändå en av de billigare modellerna på marknaden. Motorvagnen kommer liksom alla lok och motorvagnar i H0 från Piko finans tillgänglig för både 2- och 3-rälsutförande. Piko anger att modellen skall bli klar under hösten 2010, om man kan leva upp till det löftet återstår att se.

Bland de övriga nyheterna så fortsätter man gödsla marknaden med modeller av moderna el- och diesellok i en mängd olika färgsättningar. Tyvärr är det ingen som talat om för Piko att det numera rullar Traxx-lok i både Sverige och Norge så inte heller i år blir det någon skandinavisk modell. Bland nyheterna hittar man både el- och diesellok från ”MRCE Bosphorus”, Railpool, Hertha, BLS mfl.


En möjlig modell på svenska spår?

Bland godsvagnsnyheterna kan vara värt att nämda den parkopplade Hiimrrs-vagnen från SBB, jag vågar inte lova att den rullat i Sverige, men det förekommer i alla fall snarlika vagnar på svenska spår. Återkommer när jag vet mer.  Trenden att packa ihop flera godsvagnar i en sats sprider sig, i år kommer Piko med flera olika godsvagnssatser, med alltifrån täckta moderna Hbis-vagnar till äldre tankvagnar.

Bland nyheterna finns även några ommålningsvarianter på de lok och vagnar man har i skala 1:120 (TT). Man fortsätter även att presentera nyheter i skala 1:29 (G), förutom omlackningar av de lok- och vagnstyper man har i sortimentet kommer man i slutet av året även med en modell av dieselloket BR 204.

Hela listan med nyheter hittar du på Pikos hemsida

About The Author

Related Posts