Ny gasvagn för Statoil

Roco har nyligen kommit ut med en modell av en gasvagn som Statoil hyr av VTG för naturgastransporter mellan företagets anläggning i Stenungsund och kunder runt om i landet.

Text: Jocke Sannagård
Foto: Kristoffer Simonsson, Lenis Lek & Hobby

Det finns en hel del frågetecken omkring den modell av en gasvagn märkt ”Statoil” som Roco nyligen kommit ut med. I årets nyhetskatalog presenteras modellen tillsammans med andra norska nyheter, men det rör sig egentligen om vagn som svenska Statoil hyrt av tyska VTG för naturgastransporter från företagets anläggning i Stenungsund till stora industrikunder i hela landet.


Ett annat frågetecken är den markanta skillnaden i utseendet mellan prototypen och den modell man levererat. Bilden på prototypen nedan visar en modell i ett äldre färgschema hos Statoil. Omkring 2005 levererade Roco en modell med det utseende som på prototypen man i år visade upp. Trots att den levererade modellen med ett avvikande utseende funnits på marknaden i flera veckor så är det fortfarande den felaktiga bilden på prototypen som man hittar på Roco:s hemsida och hos flera av tillverkarens svenska återförsäljare. Ett märkligt agerande i en tid då det borde vara enkelt att fotografera de färdiga modellerna och uppdatera informationen till sina kunder.

För ett par år sedan kom även Märklin med en modell av en gasvagn märkt ”Statoil”, nedan en bild på ett helt systemtåg med dessa gasvagnar som rullar hos Modelljärnvägens Hus. Vilken av Roco:s eller Märklin:s vagn som stämmer bäst, eller kanske minst illa, med förebilden är något oklart och något som jag lämnar till andra att avgöra. Mer läsning i ämnet finns i denna tråd på diskussionsforumet Stinsen.