Da-lok från RocoRoco har nyligen kommit ut med sin modell av Da-loket i nya utföranden. Tidigare i höst kom man med en modell av Da 821 och nu har även Da 797 nått handlarnas hyllor.

Text: Jocke Sannagård
Foto: Kristoffer Simonsson, Lenis Lek & Hobby

I årets nyhetskatalog från Roco fanns det planer på en svensk startsats innehållande ett Da-lok och tre godsvagnar. I avsaknad av egna modeller lämpliga för ändamålet så var avsikten att samarbeta med NMJ och packa satserna med tre godsvagnar från den norska tillverkarens sortiment. Av okänd anledning tycks dessa satser ha strukits ur sortimentet men många har spekulerat i att loken kanske redan producerats, då den under hösten utgivna modellen av Da 821 endast levererades i analogt likströmsutförande, och inte för växelström eller med ljud som de flesta andra serieproducerade modeller från Roco.

Några veckor senare dök den nu aktuella modellen upp hos svenska handlare. Det är som sagt en modell av SJ:s Da 797 i samma tekniska och utseendemässiga utförande som Da 821. Det är kanske den snyggaste serieproducerade modellen på marknaden idag, men något som jag inte kan förstå är varför Roco envisas med att låta bli att koppla in den röda slutbelysningen på modellen. Man gjorde samma sak med den tidigare modellen av Da -loket (Da 936) och tycker uppenbarligen att detta är något som var och en måste ta ansvar för på egen hand. Jag finner beteendet mycket märkligt och har svårt att förstå vad som är så svårt. Flera duktiga modellrallare har på olika forum visat hur man kan gå tillväga för att lösa problemet, det tycks inte vara några enorma ingrepp men uppenbarligen bryr sig inte Roco överhuvudtaget.

Jag har för tillfället inte den tidigare modellen av Da-loket att jämföra med och uppgifterna om vad som finns och saknas på den tidigare utgivna modellen jämfört med de modeller som levererades nu i mitten av oktober kommer jag därför inte ägna någon mer energi, mer än att  För den som vill sätta sig in mer i Rocos modeller av Da-loket så rekommenderas denna tråd på diskussionsforumet Stinsen.

Mer om modellen
Tillverkare: Roco (direktlänk till produkten)
Art.nr: 62529
Rek.pris: 274 €