Provkörning av Rocos Da-lok

Under försommaren kom Roco ut med en modell av SJ:s Da-lok. Håkan Y var en av dem som väntat på modellen och han har tittat närmare på loket.

För en tid sedan fick jag möjligheten att provköra och bedöma Rocos senaste skapelse för oss svenskar, modellen av SJ:s litt. Da 936 i 2-räls DCC-utförande med ljud. Väntan har varit lång på denna modell, men det har varit en väntan som var värd att utstå. Återigen så har Roco lyckats skapa ett fenomenalt vackert och väldetaljerat lok för den svenska marknaden.

Loket är väl emballerat i sin kartong med samma packningsstandard som jag återfann på den blåmålade Dm3:an. Detta innebär att takdetaljerna är väl skyddade av en hårdpressad genomskinlig plastbit. Efter att loket har packats upp ifrån sin kartong börjar en närmare syning av loket. Detaljrikedomen är mycket hög och välgjord. Detta är nog en av de mest väldetaljerade storseriemodeller jag någonsin har sett. Tampontrycken är också av mycket god kvalitet. Om man så önskar kan man förhöja detaljgraden på modellen genom att montera medföljande etsade lokskyltar. Ytterligare detaljer att montera är bland annat backspeglar samt slickepinnar.

En sak vi noterade var att den röda buffertbalken hade en lite väl rosa inslag i sig. Avvikelsen är i mina ögon inte så stor att den stör mig, men ändå väl värt att peka ut.

Vi har konstaterat att loket ser bra ut, men hur går det då? Givetvis testkördes loket också. Efter att placerat det på rälsen startade vi igång maskinrummet. Ljudet startar på loket i en otrolig hög ljudnivå som i mina ögon är rent löjligt. Här kunde man verkligen ha kostat på sig en standardprogramering på betydligt lägre värde. En snabb omprogrammering av mastervolymen ner till ett värde av 10 gav en betydligt trevligare ljudnivå.

Vi gasade på och loket började rulla sakteligen. Både gång och krypegenskaper håller sedvanlig Roco kvalitet. Loket går tyst och fint. Min enda notering här är att loket vaggade en aning. Detta lär tydligen skifta mellan modell till modell och självklart är detta också en ytterst personlig bedömning. Vad jag anser är acceptabelt kanske är kanske totalt oacceptabelt för nästa person.

Såsom det diskuterats på diverse forum saknar modellen ljusväxling bak. Loket lyser således bara med sina vita strålkastare medans den röda inte alls lyser. Enligt informationen på Rocos hemsida och även hos en del handlare här i Sverige var detta en funktion som skulle vara med loket. I egenskap av skribent här på Modellrallaren kontaktade jag Roco för att få ett officiellt svar att citera. Detta är enligt nedan.

” Dear Mr Yngvik, thank you for your mail and your interest in our products. Please be informed that due to production-related reasons the model was produced with white light only. The indication that the locomotive has red and white light was unfortunately a mistake in our catalogue and on our website . We are very sorry for causing confusion about this and we sincerely apologize for any inconvenience caused. On our website the information has been corrected meanwhile. We hope we were able to clarify this topic and answer your questions.
Kind regards, Modelleisenbahn GmbH Your Service Team ”

Snabbt översatt är det så att på grund av produktionstekniska skäl kunde man inte montera växlande ljus i modellen och att informationen i katalogen och på hemsidan var felaktig. Denna information har korrigerats och man ber om ursäkt för den förvirring som kan ha uppstått med detta.

Jag tycker detta givetvis är mycket tråkigt att man har valt bort en sådan funktion som i mina ögon är en vital funktion på moderna lok idag och detta är väl den ända plump jag kan sätta i protokollet. För de händiga är detta ett relativt enkelt ingrepp att åtgärda.

Sammanfattning:
Förutom den löjligt höga volymen som är enkelt att åtgärda själv är ända minusposten jag kan peka ut, avsaknaden av slutbelysning. För övrigt är Rocos Da-lok en ypperlig vacker modell med mycket goda gångegenskaper.

Mer om modellen av Da-loket
Många har valt att kommentera Roco:s nya modell i diskussionsforumet ”Stinsen”. Klicka på länkarna nedan för att ta del av det som skrivits och själv lämna kommentarer: Nedsmutsning av Roco Da 936, Alla vi som fått våra Da-lok