Allt om Modelltåg 4

Sådär några veckor före jul förra året så kom den fjärde boken med titeln ”Allt om Modelltåg” ut i handeln och intresset var som vanligt stort. De flesta har kanske redan ett eget exemplar hemma i bokhyllan, men om så inte är fallet och du vill veta lite mer innan du öppnar plånboken så fortsätt gärna läsa denna recension av boken.

Det är en väldig bredd på böckerna i denna serie (som inte avses vara någon serie), på både gott och ont. Med att ta upp många vitt skiljda ämnen så kan man nästan garantera att alla som får boken i sin hand finner något intressant, men det kan också bli lite spretigt att i en artikel läsa om den stora modelljärnvägen i Hamburg, för att på nästa sida få en genomgång av lokstationer på 60-talet. Emellertid verkar det vara ett recept som fungerar eftersom man har givit ut böcker som denna, årligen under rätt många år vid det här laget.

Min egen favorit i denna bok var reportaget från Jörgen Edgars byggbord. Faktum är att han och hans bröder är inte helt oskyldiga att det blev mj-hobbyn man fastnade för, tillbringade många timmar med att studera deras modell av Karlskrona C i någon av Järnvägshobby-böckerna som kom på 70-talet. I artikeln får man se många av Jörgens handbyggda modeller och han delar även med sig av sina erfarenheter.

Ett par artiklar handlar om olika delar av Miniatur Wunderland i Hamburg, en helt enorm modelljärnväg som imponerar stort. Rutger Friberg har tittat närmare på det avancerade systemet med bilar i H0 som trafikerar olika delar av anläggningen.

Leif Elgh har skrivit en riktigt intressant artikel med tips om hur man utformar sina bangårdar, en helt klart läsvärd artikel, det är även Christer Engströms artikel om motivmålaren Mikael Graff, en expert på att smutsa ner modeller. Det är också intressant att få se lite av hur mj-fabrikanterna har det innanför fabriksväggarna, Rutger Friberg har i denna bok gjort ett besök hos Tillig, en av de små mj-tillverkarna som gjort en framgångrik satsning på att utvecklas och öka sina marknadsandelar.

Hur man med relativt enkla medel kan konstruera en manuell växelomläggare tas upp i en artikel av Ander Wallquist och ett hemma hos reportage beskriver Kents modell av Tyskland under andra världskriget. Christer har också varit hemma hos en annan Christer, nämligen Christer Andersson som i flera artiklar på Modellrallaren tidigare har tipsat och visat hur man kan bygga om och försvenska godsvagnar. I en artikel har redaktionen gjort ett besök hos Eurohobby i Helsingborg som medverkat i att ta fram ett antal olika ”svenska” specialmodeller, eller vad sägs om en ICE i den speciella färgsättning Linx hade på sina tåg mellan Oslo och Malmö/Stockholm under något år.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är en bok med många intressanta inslag som säkert kan inspirera till ett och annat eget projekt ute i stugorna. Eftersom det skulle gå att skriva böcker om vissa av ämnena så känns ett par artiklar kanske lite korta, personligen hade jag gärna sett många fler sidor om exempelvis bangårdar. Som alltid måste man dock dra gränsen någonstans och variationen av ämnen känns som sagt väldigt bred