Svenskt tankvagn från Piko

Piko planerar att under året komma med en ”repris” av en tidigare utgiven svensk tankvagn avsedd för oljetransporter åt LKAB.

För ett antal år sedan kom Piko med en modell av en tankvagn märkt ”Miljövänlig olja för LKAB” och LKAB:s logotyp. Den tidigare utgivna modellen såldes snabbt slut och vid de tillfällen modeller dyker upp på begagnatmarknaden så har de vid flera tillfällen sålts för priser långt över vad de kostade som nya. Detta skulle kunna vara en orsakt till att Piko planerar att under året komma med en ny serie av modellen, dock med nytt vagnsnummer.

Produktionen av malmpellets hos LKAB kräver stora mängder olja. Även om man genom processutveckling minskat åtgången till 5 liter per varje ton producerad pellets så produceras miljontals ton malmprodukter av LKAB. Det innebär transporter av tusentals kubikmeter med olja från hamnen i Luleå till Malmfälten varje år.

Det är flera detaljer på modellen som inte överens med de vagnar LKAB disponerar för sina oljetransporter. Den som är intresserad av dessa hittar en tydlig genomgång i ett inlägg på Svenskt Mj-forum. Modellen har artikelnummer 54908 och i Piko:s nyhetsprospekt anges ett rek.pris på 34,49€.


Bild: Piko

Mer fakta
Piko kommer med flera nyheter under året. Bland annat en modell av MAK:s diesellok G1700 i Hobbyutförande. Det finns ingen svenskt förebild till modellen även om Banverket har flera liknande lok. Samtliga nyheter går att hitta på Piko:s hemsida. Vill man veta mer om malmproduktion så finns mer information hos LKAB.