Ny modellserie från Brimalm


Strax före jul tillkännagav Brimalm Engineering att man kommer komplettera sitt sortiment av exklusiva mässingsmodeller i H0 med en helt ny modellserie under namnet ”Brimalm Komposit”.

Brimalm Engineering som blivit kända för exklusiva mässingsmodeller i små begränsade serier har planer på att ta fram modeller som ska tilltala en större publik. Nya produktionsmetoder och större serier ska göra att modellerna hamnar på en annan prisnivå än vad Brimalms modeller tidigare varit kända för. De nya ”storseriemodellerna” kommer produceras parallellt med fortsatta satsningar på handbyggda mässingsmodeller i begränsade utgåvor.

Det nya modellprogrammet har fått namnet ”Brimalm Komposit” och syftar på det faktum att modellerna kommer tillverkas av olika material. Planerna är att både lokkåpor och underreden ska gjutas i metall. Modellerna kommer ha en hög detaljeringsgrad och finnas tillgängliga i både DC- och AC-utförande. Företaget anger att man kan tvingas göra vissa kompromisser med modellerna i den nya serien för att modellerna exempelvis skall klara av snäva kurvradier, men att alla åtgärder skall vara ”rimliga” gränser.

Först ut i den nya serien är Du-loket, en klassisk el-lokstyp som kommer produceras med flera olika individnummer. Samtidigt kommer man även med modeller av Du2. Senare kommer dessa modeller att följas upp med D-loket i andra utföranden. Liksom de flesta modeller idag så kommer det finnas möjlighet att få modellerna med ljuddekoder förinstallerad. Man har ännu inte angivit någon tidsplan för när de första modellerna kan komma ut på marknaden.

I den information man har gått ut med anger man att priset för Du-loket utan ljud kommer hamna under 3000 SEK, det skulle placera Brimalms Komposit-modeller i ungefär samma prisgrupp som Jeco:s planerade Ra-lok eller Roco:s planerade Da-lok.

Brimalm har även avslöjat att man i kompositserien har planer på att producera dieselloket T21, elloket Ma, ackumulatorloket Öd och ångloken B och J. Hur det går med dessa planer är ännu tidigt att spekulera om, man är inte ensamma på marknaden och dieselloket T21 har ju redan Heljan gått ut med att man avser att producera.

I och med introduceringen av Komposit-serien från Brimalm så tyder det mesta på att Hobbytrade inom den närmaste framtiden inte kommer producera några ”helsvenska” lok, något som det tidigare förekommit uppgifter om. De Hobbytrade-modeller som kommer vara aktuella för Sverige under det kommande året är ytterligare ett par modeller av omlackade Mz-lok och flera nya svenska godsvagnar.

Något som känns positivt är att Brimalm som första ”stora” tillverkare aktivt använder sig av diskussionsforum och sin egen hemsida för att kommunicera med de som kan tänkas vara intresserade av modellen. Förhoppningsvis är det något man avser att fortsätta med under hela tillverkningsprocessen och något som leder till att en så bra modell som möjligt kommer ut på marknaden.

Mer fakta
Brimalm Engineering har på sin hemsida flera datorgenererade bilder på modellen av Du-loket. Där finns även en del information, men information och diskussoner om Brimalms Komposit-serie finns även på Stinsens Forum i trådarna: Fördjupad information om Brimalm Kompositserie och God Hjul från Brimalm.