Märklin i Merklingen


Redan entrén ger en god järnvägsstämning, med biljettlucka och rasslet från en modelljärnväg i bakgrunden. I lokalen har man en härlig Märklinbana med många tåg i rörelse och flera fina panorama.

Från autobahn A8, på värsta bonnvischan mellan München och Stuttgart, ser man en stor märklinskylt på ett modernt kontorshus. Kör man av på ”Anschlußstelle Merklingen” finner man en källare med ”Europas schönste Schauanlage”. I juni 2002 firade man 1-års dag. Dessförinnan hade man 5000 timmar och två och ett halvt år av byggnation.

Stämning förhöjs av miljöljud med avgångsutrop, inbromsningar och andra tågljud. Herr Klaus Schöbel berättar att anläggning är byggd med skruvade K-skenor, att det finns tre ”kretsar” som var och en styr ett antal tåg med hjälp av Märklins digitalutrustning. Små ”lokala tåg” som kör fram och tillbaka här och var på anläggningen styrs av en dator, ett system man byggt själva, men med Märklins digitalteknik naturligtvis.

Man har varit frikostig med spår och järnvägsmateriel, 38 tågset rör sig på anläggningen, dessutom finns det 12 små ”lokaltåg” med några meters körstäcka vid en industri eller liknande. Det finns tyska och österrikiska tåg från epok II-V och på de olika bangårdarna står det många olika slags vagnar. Här och var ser man Merklingens egen Sonderwagen, en specialutgåva från Göppingen, som ju inte ligger allt för långt bort. Bäst som man står och dagdrömmer kommer det en BR03 med ett Rheingold från epok II, man måste helt enkelt böja sig fram och titta närmare. Därefter ett ICE från epok V och sedan en riktig höjdare, ett tråkgrönt lokaltåg draget av ett E53, tungt ellok med dubbla driv, blindhjul och koppelstänger.

För att göra det hela än mer familjevänligt finns det många små installationer som startas när besökaren trycker på en knapp. Min favorit var den lilla gruvbanan. Tryck på knappen och se det smalspåriga loket försvinna in i berget, spring runt till andra sidan och titta in genom ett fönster; snart nog passerar tåget inne i gruvan. På det hela taget mycket lekfullt och byggt med glimten i ögat. I äkta tysk anda kan man se några nakna naturvänner i det öppna omklädningsrummet på badstranden. Totalt över 4000 figurer, hästar, får och kor befolkar miljön.

På bilden ser man Stålverket i industriregionen och ett lokaltåg som just passerar. På andra håll finns lantbruksbygd med kor och får, berg med tysk borg och festival, skidort med liftar och storstaden förstås, med många perronger, tågavgångar och naturligtvis ett nöjesfält. Emellanåt blir det natt, med stjärnor i taket och med modellens alla ljus blir man än en gång begeistrad. Tryck på en knapp och se blinket från polisrazzian samtidigt som ett klassiskt MITROPA-tåg rullar förbi med ljus i vagnarna och piprökande gäster vid middagsborden. Under nattperioden sänks en filmduk ner från taket vid ena väggen och man får ta del av en video med ångloksentusiasm.

Man kan bo i Merklingen, prova gärna ett av flera gasthaus eller byns hotell. Är man en familj på resa kanske lunchen äts på McDonalds tvärsöver gatan, annars finns en restaurang i huset. Fler attraktioner finns: närmaste stad är Ulm, med seightseeing för vuxna. 20 min bort på autobahn vid Augsburg ligger nyöppnade Legoland Deutschland.

Men en riktig entusiast behöver knappast dessa ursäkter för att köra en timme från Stuttgart eller München. Och så till frågan alla väntat på: Hur ofta tvättar de rälsen? Svar: En gång i månaden.

Mer information om anläggningen i Merklingen finner du på deras hemsida.