Höstens nyheter från Brekina

En lastbil, en brandbil och fyra personbilar är intressanta svenska modellerna i Brekinas prospekt med höstnyheter.

Text & foto: Jocke Hultgren

Utbudet av svenska bilmodeller i skala 1:87 (H0) har de senaste åren ökat väsentligt, mycket tack vare Brekinas intresse för de modeller som utvecklades av Volvo under 50- 60- och 70-talet. Man har producerat modeller av både Volvo Duett och Volvo Amazon och i höstens prospekt följer man upp denna satsning med ytterligare sex varianter av dessa båda bilmodeller. Fyra varianter på Volvo Amazon har redan kommit ut i butikerna, medan Volvo Duett i Polisutförande och som Ambulans ännu ej har levererats. Bland höstnyheterna finns även två olika svenska lastbilar.


Volvo Amazon i 2-dörrars utförande

Man kommer med två sportiga Amazoner i 2-dörrarsutförande, en i svart (art.nr 29210) och en i silver (art.nr 29209). Formmässigt är det inga förändringar gentemot tidigare versioner av Amazonen. Detta är två riktigt snygga modeller som väl pryder sin plats på anläggningar som ska spegla en tid från 70-talet fram tills idag.


Volvo Amazon i kombiutförande

Amazonen kommer även i två nya versioner i kombiutförande. Det är en skiffergrå (art.nr 29253) och en turkos (art.nr 29254) modell av Amazonen. Som vanligt så handlar det om modeller i begränsade serier. Hos somliga handlare tar modellerna slut snabbare än hos andra och rekommendationen är att passa på att slå till om det är någon speciell version man är intresserad av.


Scania med släp

En annan nyhet är en modell av en Scania 110 med flak och kapell som har ett öppet släp med stolpar, i dragkroken (art.nr 85112). Har inte tillgång till några uppgifter som styrker eller dementerar att det har förekommit ekipage på svenska vägar som haft denna sammansättning. Det hade kanske känts som en mer naturlig kombination med även flak och stolpar också på lastbilen eller ett släp med kapell, men nu är det som det är och det är en trevlig modell som har en storlek som gör den lätt att placera vid en liten industri på anläggningen.

Tyvärr upplever jag att Brekina har slarvat med märkningen av modellen. Enligt alla bildkällor jag har tillgång till så ska texten ”BILSPEDITION” i logotypen vara gul. Både på frontskylten och på hyttsidorna är texten vit. På hyttdörrarna saknar jag även vit färg i ”vingarna” på logotypen, något som gör att den endast utgörs av röda konturerna på bakgrundsfärgen (som är till hälften vit och till hälften grön). Jag har svårt att tänka mig att det är en märkning som är förebildsriktig och det är trist att man missar dessa viktiga detaljer.


Scania i brandbilsutförande

Den sista modell som jag tar upp i den här presentationen är även det en Scania, denna gång i brandbilsutförande. På lastbilens flak finns tre tankar och modellen är försedd med blåljus. Enligt uppgift ska lastbilen ha använts som skumsläckbil av industribrandkåren på Nynäs Petroleum i Nynäshamn. En bild på förebilden finns här.

Mer fakta
Nyhetsprospektet som innehåller alla Brekinas höstnyheter 2007 kan laddas ned från tillverkarens egen hemsida. Brekinas modeller distribueras i Sverige av bland annat Eurohobby.