Öppet hus hos Mj-Hobbyexperten

Moduler, demonstrationer och modellnyheter lockade i helgen mj-intresserade till butiken Mj-Hobbyexperten i Västberga söder om Stockholm.

Den andra helgen i november var det ”öppet hus” i Västberga hos butiken Mj-Hobbyexperten. Det här är ett evenemang som arrangerats vid ungefär samma tid under flera år och de båda dagarna har vuxit i popularitet bland mj-intresserade i Stockholmsområdet.

Liksom tidigare så var det stora ”dragplåstret” en modulanläggning som byggts upp mellan hyllorna och vitrinskåpen i butiken. Liksom tidigare år var det deltagare i föreningen MälarModulMöte (MMM) som
visade upp ett urval av sina moduler och fanns på plats för att köra tåg och informera om sin verksamhet.

Några besökare hade lockats av att den danska tillverkaren Heljan fanns på plats för att visa sin containerkran. Man passade på att informera om nyheten att man kommer med en modell av dieselloket T21. Den från butiken på förhand utlovade möjligheten att ”spana” på Heljans prototyp till den kommande modellen av F-loket fanns tyvärr inte, vilket var en besvikelse. Ångloket är en stor satsning från Heljan och det var tråkigt att man inte tog chansen att bygga på intresset för modellen, allrahelst som prototypen en vecka tidigare visats på en mässa i den danska huvudstaden.

Mats Dahlström visade flera olika Jeco-modeller med ljuddekodrar. Mest imponerande var kanske modellen av ångloket E10 med ljuddekoder från ESU. Intresserade kunde ta del av hur ljudeffekterna i modellen byggts upp och få generella tips om ljud i modeller.

I butiken fanns även representanter från SMJ som visade modellbygge av olika vagnar. Man svarade på frågor om modellbygge i allmänhet och gav tips om bygge av exempelvis de modeller som föreningen har producerat.

I butiken hade man med anledning av evenemanget en mängd med specialerbjudanden och köerna vid butiksdisken antydde att många passade på att ta del av specialpriser och fylla på lager av byggmaterial inför vinterns alla planerade byggprojekt.

Butiken som enligt egen utsago är ”Nordens största hobbyvaruhus” ligger som tidigare nämts i Västberga, ett stort industriområde söder om Stockholm. Hurvida man är störst eller inte har jag ingen möjlighet att uttala mig om, men det är en stor lokal och gott om plats att exponera alla modeller butiken har i sitt sortiment. Det kan vara värt att påpeka att i lokalerna finns även butiken Söders Rc-Hobby som säljer radiostyrda bilar, båtar och flygplan.


Tre bilder från modulerna som MMM var på plats och visade.


Heljan fanns på plats och visade sin modell av en containerkran.


Mats Dahlströms modell av E10 (baserad på en byggsats från Jeco)
med ljuddekoder, imponerade på många besökare.


Representanter från SMJ fanns på plats och
visade exempel på olika former av modellbygge.


I butiken fanns prototypen till Jeco:s kommande modell av Ra-loket.


Det fanns en hel del kunder på plats i butiken under helgen.

Mj-Hobbyexperten i Västberga ligger på Västbergavägen 24. Se karta. Aktuella öppettider och information om vad man har i sortimentet hittar du på företagets egen hemsida.