Svenska höstnyheter från Brekina

Brekina har under september kommit med ett fyrsidigt nyhetsprospekt som bland annat innehåller en mängd nya modeller  där flera av dem kan vara intressanta för svenska modellrallare.

Text: Jocke Sannagård
Foto: Brekina

Man har sedan tidigare en modell av Volvo 145 i sitt sortiment och i denna omgång kommer bilmodellen i mörkrött, orange och blå metallic. En skillnad mot tidigare är också det att modellerna har fått svart grill, från att tidigare varit ”kromad”. Modellserien ingår i det produktprogram som Brekina valt att kalla för ”TopDekoration” vilket innebär att modellen har mer detaljer än modellerna i standardsortimentet. (Artikelnr: 29457- orange, 29458 – mörkröd och 29459 – blå metallic )

Brekina har dessutom valt att återigen producera en Saab 96. Denna gång kommer modellen orange och i ”semesterutförande” med takräcke monterat. Modellen levereras i en speciell presentationsbox tillsammans med en skylt med texten ”Artic Circle”. (Artikelnr: 28508)

Man kommer även med två olika tjänstefordon. Det är dels en paketbil av typen Ford Transit med märkning för ASG. Jag har inga uppgifter om den är helt förebildsenlig, men modellen känns inte helt orimlig på en svensk anläggning. (Artikelnr: 34066)

Sist ut bland de svenska nyheterna är en modell av en Ford FK 3500 med släp. Den är ett försök från Brekina att åstakomma en svensk brandbil, men av de uppgifter som förekommit på olika forum så saknas någon egentlig förebild till modellen. Modellen har försetts med blåljus av en äldre typ och texten ”Räddningtjänsten” i gul färg. Tyvärr så slarvar Brekina en del med sin research inför nya modeller. Uttrycket ”räddningstjänsten” är något som svenska brandbilar börjat märkas med i mer modern tid och på en gammal brandbil som den Brekina åstakommit så borde texten varit vit. Hade man istället skrivit ”Brandförsvaret” eller ”brandkår” på sin fantasimodell så hade man kommit lite närmare en tänkbar svensk brandbil från 60- eller 70-talet. (Artikelnr:  49016)

Det är trevligt att det finns tillverkare som producerar svenska modeller. Brekinas satsning på Volvo och Saab har gjort mycket för tillgången på schyssta modeller av svenska personbilar med äldre förebild, men sen tycker jag att man ”skjuter sig i foten” genom att ta fram ”leksaker” som brandbilden ovan. Jag har förståelse för att man kanske inte har grundmodellerna för att åstakomma helt korrekta svenska modeller, men ska man göra fantasimodeller så kunde man kanske försöka göra dem så trovärdiga som möjligt?

Modellerna har som sagt levererats från Brekina och ska finnas tillgängliga hos de butiker som har Brekina i sitt sortiment. Hela prospektet med alla nyheter hittar man på Brekinas hemsida.