Skandinaviska diesellok i modell


Under sommaren har Hobbytrade kommit ut med en serie modeller i H0 av dieselloket Mz typ II i danska, svenska och norska utföranden.

Text: Jocke Hultgren

Hobbytrade kom i mitten av sommaren ut med TÅGAB:s diesellok TMZ 108 i H0. Modellen är ett av loken i en hel serie modeller av dieselloket Mz typ II, där tre danska och en norsk modell också ingår. Modellerna produceras i både två- och trerälsutförande.

För den som vill förstärka upplevelsen av sin modell så går den dessutom att få levererad i digitalt utförande med ljuddekoder och högtalare förinstallerade. Modellerna har metallunderrede och en lokkorg i plast och de levereras med räcken och handtag förmonterade.

Av de tre danska modellerna är en i den vinröda färgsättning som modellen hade när den levererades till DSB. Denna modell (Mz 1412) är slutsåld hos tillverkaren, men kan vara möjlig att hitta hos vissa handlare. De båda andra danska modellerna (Mz 1418 och Mz 1425) är i den klassiska röd-svarta färgsättning som man blivit van vid att danska lok ska ha. Loktypen har i Danmark har sedan 70-talet till slutet av 90-talet varit en vanlig syn i både gods- och persontåg.

Mz 1415 i norska Jernbaneverkets gula färgsättning har liksom det svenska loket ett danskt ursprung. Det används i Norge till både snöröjning och transporter av räls och makadam i samband med banarbeten.


Foto: Hobbytrade


Foto: Hobbytrade

Modellen av TÅGAB:s TMZ finns hos välsorterade mj-butiker. De danska och den norska modellen måste i de flesta fall förbeställas. Modellerna har i analogt utförande har ett rek. pris på 1965 SEK. Svenskt distributör av Hobbytrades produkter är Brimalm Engineering, www.brimalm.com. Mer information om modellerna, bilder och tekniska specifikationer finns hos Hobbytrade, www.hobbytrade.dk.