Foto: Alvalia Modeljernbane

Under hösten har två olika tillverkare kommit ut med lok och vagnar för norska Peterson Rail. Det är Hobbytrade som har producerat en modell av dieselloket TMZ 1409 och butiken Alvalia Modeljernbane som i samverkan med Piko och Duha tagit fram en vagn lastad med Petersons klarblå fliscontainrar.

Text: Jocke Sannagård

Peterson Rail är en norsk tågoperatör som transporterar skogsråvaror som flis och massaved från terminaler i Norge och Sverige till framför allt moderbolagets pappersbruk i Norge där man producerar wellpapp och kartong. Tågtransporterna har under flera år skett med inhyrda el- och diesellok av typerna El18 och TMZ. Elloken kommer under 2010/2011 ersättas av inhyrda Traxx-lok (samma loktyp som Hectorrail, Cargonet och snart Green Cargo använder i sin godstrafik). När det gäller vagnar flistransporterna använder man tvåaxliga Lgjs som lastar tre containrar samt fyraxliga Rs med fem containrar. Containrarna är liksom svenska fliscontainrar utrustade med ett fyrkantigt genomgående hål och lossas genom att man med hjälp av en specialutrustad hjullastare ”spetsar” containern, lyfter den från vagnen och roterar den på den plats den skall tömmas. När containern är tom ställs den tillbaka på vagnen.

Hobbytrades modell stämmer tekniskt sett överrens med tidigare producerade modeller av loktypen, den går att få för både 2- och 3-räls och naturligtvis även med ljuddekoder och högtalare monterad om man så önskar. Förutom texten ”Peterson” på lokets långsida, har modellen även företagets logo (en stiliserad elefant som lyfter något med snabeln) avbildad i fronten.

Den flisvagn som Alvalia Modeljernbane har presenterat är baserad på en containervagn från Piko som lackats och dekalerats om. Den har dessutom lastats med tre av de fliscontainrar märkta för ”Peterson” som butiken producerat i samverkan med tillbehörstillverkaren Duha. Den serietillverkade modellen levereras inte med last i containrarna såsom prototypen nedan. Flislasten kan köpas separat.Foto: Alvalia Modeljernbane

Hobbytrade TMZ 1409 ”Peterson”
Art.nr: 151409
Rek.pris: 2190 NOK (2690 SEK, valutor.se, 2009-10-23)

Alvalia Modeljernbane, Containervagn med containrar ”Peterson” utan flislast
Rek.pris: 319 NOK (381 SEK, valutor.se, 2009-10-23)

About The Author

Related Posts