Den tyska modellbilstillverkaren Brekina kommer i år med ett omfattande program skandinaviska bilnyheter. Mest spännande och nytt är kanske modellen av Volvo 144 i H0.

Text: Jocke Sannagård  Foto: Brekina

Modellen av Volvo 144 beräknas bli klar lagom till sommaren och inledningsvis kommer modellen i rött, grönt och blått. Enligt Brekinas prospekt producerades Volvo 144 mellan åren 1966 och 1975, men de kan än idag synas på vägarna, så det är en synnerligen välkommen modell som Brekina presenterat.
De tre olika modellerna har art.nr: 29400 (Karminröd),  29401 (Pastellblå) och 29402 (Mossgrön). I prospektet anges ett rek.pris på 9,90€ (105 SEK, 2009-01-30).

Ser man till övriga nyheter så är det mycket duetter, duetter, duetter och duetter som kommer från Brekina under 2009. Bland modellerna finns bland annat två lite mer moderna Duetter, båda med oglasade skåp, den ena röd och den andra svart med eldsflammor längst sidorna, båda har fått extrabreda däck med sportfälgar. Kanske två modeller som passar att parkeras vid byhålans gatukök på en anläggning av idag. Man kommer även med en röd/vit Duett med takräcke.Övriga Duetter är olika firmabilar, en blå distributionsbil märkt ASG, en vinröd servicebil märkt Singer  (symaskiner) och man återkommer även med en Duett i Polisens klassiska svart/vita färgsättning. Det kommer Duett i brandkårsutförande med blåljus och takräcke. Därutöver kommer det tre danska eller norska distributions/servicebilar märkta ”Sörensen”, ”Bakeriet” och ”Fellesslakteriet A/S”.


Även Brekina kommer med en Porsche för den svenska Polisen, Herpa hade modellen i sitt sortiment för nu ganska många år sedan och man gör uppenbarligen bedömingen att det finns marknad för ytterligare en modell av denna något ovanliga polisbil. Det kommer även en Opel Olympia Rekord Caravan märkt för danska ”Falck”.


Den enda svenska lastbilsnyheten i årets prospekt är en Scania med en äldre kyltrailer från ”Kylfrakt, Göteborg AB”, dragbilen har även märkning för ASG. Den danska marknaden får två Mercedes-Benz lastbilar, dels en sopbil märkt ”KGR” och en mjölkbil från ”Statens Forsogsmejeri”. Det kommer även en VW T1a märkt ”Semperit Daek” och en VW T1b märkt Semperit Bilgummi, den senare har norsk förebild.


Hela prospektet finns att ladda ner hos butiken Lokshop och det kommer inom kort även att få tag i via Brekinas svenska återförsäljare.

About The Author

Related Posts