Ekonomiska problem för Märklin


Märklin har ställt in sina betalningar och en konkursförvaltare kommer tillsvidare driva företaget. Företaget som grundades 1859 har under en tid haft ekonomiska problem och kulmen nåddes i början av februari då man inte fick förlänga en tidigare given kredit på ca 500 miljoner kronor.

Text: Jocke Sannagård

Märklin som fram tills för några år sedan drevs av grundarens familj har under under en längre period haft  ekonomiska bekymmer och de nuvarande ägarna, finansbolagen Kingsbridge och Goldman Sachs, uppges vara en av orsakerna till att banken inte förlänger krediten för Märklin. Märklin omsatte under fjolåret ca 1,4 miljarder kronor och har idagsläget 650 anställda, de flesta i Tyskland.

Vad som kommer hända med Märklin framöver är ännu tidigt att uttala sig om. Det är ett starkt varumärke och man har många märkestrogna kunder som delvis är ”låsta” till Märklins produkter. Framför allt på grund av att man i flera fall har valt att utveckla annan teknik än andra mj-tillverkare, exempelvis 3-räls (punktkontakter för strömöverföringen mellan spårets båda räler).

En konkursförvaltare skall tillvidare driva verksamheten, vad detta i praktiken innebär återstår att se. Den stora leksaksmässan i Nürnberg har just dragit igång, Märklin har under januari som vanligt presenterat ett digert utbud av nyheter. Om man kommer fullfölja dessa satsningar och hur de ekonomiska problemen kommer påverka tillgången på modeller man redan har i sortimentet kommer troligen bli tydligare inom de närmaste veckorna.