Massor av moduler i Strängnäs


Det har blivit en tradition för modelljärnvägsklubben Rapid H0 i Strängnäs att arrangera en mj-marknad den sista lördagen i februari. I år var det fjärde gången som ”Strängnäs Tågmarknad” arrangerades.

Text & foto: Henrik Ekström

De senaste åren har marknaden arrangerats i Thomasgymnasiet, bara några minuters promenad från de centrala delarna av Strängnäs. Marknaden börjar nu bli etablerad och även i år hade den vuxit i omfattning. På plats fanns ett 20-tal försäljare med ca 70 bord på plats. Att många besökare kommer dit för att fynda och handla är tydligt. Många besökare bär på kassar och säljarna brukar vara nöjda efteråt, så tycktes vara fallet även i år.

När marknaden stängde för dagen kunde man konstatera att marknaden i år hade lockat 420 besökare. Lokalerna är lagom stora, det blir inte trångt. Något som uppskattas är det faktum att det finns lite olika kringaktiviteter förutom marknadsborden. Caféverksamheten är bra och billig, vilket ökar trivseln. Intresserade kunde prova att köra tåg eller spårvagn i en dator hos Trains 2006.

Mälarmodulmöte (MMM) som är en grupp modulintresserade modellrallare hade sin första träff på marknaden för två år sedan. I år deltog man med en stor modulbana i H0. En stor del av banan monterades ihop under fredagskvällen för att vara klar i tid och körbar när marknaden öppnades. En del teknikmissöden gjorde dock att det var först vid 11-tiden på lördagen som tågen gick. Flera av modulerna var Märklin-moduler. Denna gång gick det inte någon gräns- överskridande trafik, men den kommer nog igång till nästa träff. Bör nämnas att det var moduldeltagare från Gävle i norr till Kalmar i söder närvarande.

Dessutom fanns det två olika inslag i N-skala. Olle Frykmo med sitt otroligt fina Fagersta diorama fanns på plats. Olle visade naturligtvis sin modell av Reginamotorvagnen i N-skala och hade även en hel del etsade detaljer som han har tagit fram.

SLAMRA hade med sju moduler till en enkelspårig rundbana. Modulerna har en amerikansk förebild, men även en del europeiskt sågs rulla på banan.

Personligen ser jag fram emot nästa år. Kanske aulan intill kan användas då också, med plats för ännu fler moduler och banor?