Utvärdering av BR 55 ifrån Märklin!

Lars Kempe har tittat närmare på Märklins nya modell av ångloket Br 55

Text & foto: Lars Kempe

Förebilden till modellen är Tyska riksbanornas (DRG) serie BR 55 ett ånglok för godståg, de första loken levererades till de Preussiska järnvägar och hade beteckningen G8.1. Den slitstarka ånglokstypen var en stor framgång och kom att tillverkas i nästan 5000 exemplar. Några hamnade även i Sverige, här fick det beteckningen Ga.

Modellen kommer med en högeffektsdrivning med motor av klockankartyp, dessutom har man försett den med en helläcker ny typ av dekoder. Både lok och tender är gjutna i metall och detaljeringen är utsökt, jag har en svag punkt för ånglok!

Belysningen sker med hjälp av gula lysdioder, det är en garanterat lång livslängd på dessa. De nio inbyggda digitala funktionerna i modellen är strålkastare fram och bak, röksats, accelerations- och inbromsnings egenskaper, synkat ångloksljud som man kan slå av och på samt andra ljudeffekter som vissla, pumpar och klocka.

Modellen och dess funktioner är perfekt för nya Mobile Station! Men modellen fungerar även med den äldre 6021’an, programmera L55 för lokkontroll med 5 funktioner plus F56 för de andra funktionerna så har du nio funktioner. Tyvärr så blev det inga bilder på dekodern och under kåpan, men är ganska säker på att den fysikt liknar den dekoder i BR 120 (art.nr 37538) som jag testade i augusti.

Parametrar som kan programmeras:
VMAX – TOPPFART
ACC- ACCELERATION
DEC- BROMSFÖRDRÖJNING
VOL- LJUDNIVÅ
PRESET – -ÅTERSTÄLLNING TILL FABRIKSINSTÄLLNING
dock finns ej någon ”minsta hastighet” som i 37538?

Loket går med lite inställningar fint och mjukt. Ett tips är att ställa in för en lång ”DEC” (bromsfördröjning) så låter bromsljudet så mycket bättre och längre, coolt! Jämfört med min ESU-dekoder så låter Märklins dekoder likvärdig (sett till kvaliteten på ljudet, dock ej samma typ av ljud!)

Jag skulle vilja komma åt fler parametrar på modellen. Under lokedit på Mobile Station finns det en submeny som heter ”REG” som man ej ska fingra på enligt instruktionsboken (MS), bara för Märklins service tekniker! Jag provar om jag köper ett lok som har detta (dock ej på ett lånelok), jag gillar att pilla och undersöka!!

Enda lilla anmärkningen på ljudet är när man ångar på för fullt och drar ned hastigheten snabbt, då verkar inte ljudet hänga med längre,det liksom blir tyst.Men om man drar ned hastigheten långsamt och mjukt så är det inga problem. Kanske man kan ställa in någon parameter i ”REG” menyn? Men som sagt var, loket går fint och ljuddekodern låter bra, helt enkelt en modell som jag gärna blir ägare till.

Jag vill tacka Harambee Hobby som lånat ut modellen för utvärdering, kontakta Harambee Hobby, tel: 08-411 62 90, om du vill ha mer information.

FAKTA

Artikelnummer: 37540
Beteckning: DB BR 55
Epok:III
Skala: 1:87 H0
Spårvidd:16,5 mm
Överdel:Metall
Chassi:Metall
Konstruerad:2004
Tillverkare: Märklin, www.marklin.de

Strömsystem:Växelström (AC)
Digital: Levereras med ljuddekoder monterad
Kraftöverföring: Klockankarmotor med svänghjul som driver hjulen via kugghjul
KOMMENTARER

Att ljudet tystnar vid avdrag är nog en feature, riktiga ånglok låter mycket mindre när de inte drar. Trans dekodrar har detta som finess.
Skickat av Jan Frelin 2004-10-06

Har läst MIBAs utvärdering. Tycker att de båda kopletterar varandra väl. Denna utvärdering var mycket bättre än den tyska beträffande dekoder och ljud. Den tyska tog upp andra detaljer och skalenlighet.
Skickat av Gunnar O 2004-10-06

En utvärdering bör väl även innehålla en redogörelse av loket i modellhänseende, alltså skalenlighet och övrigt utförande. Titta gärna på tyska Miniaturbahnens test av detta lok! Läs kommentar till detta.
Skickat av Svante Andersson 2004-09-29

Det Preussiska litterat var väl G8.1? (Ändrat i texten. reds.anm)
Skickat av Svante Andersson 2004-09-29

Snyggt jobbat Lasse!
Skickat av Björn H 2004-09-29

Kan man misstänka att den kommer i TRIX-version till oss likströmsrallare?
Skickat av Göran Örnberg 2004-09-29

”Kan man hoppas att Märklin gör en svensk version med den nya ljuddekodern?” Ja, man vet ju aldrig, och Märklin har faktiskt satsat lite på Sverige på senare år. Om loket kommer i Trix-utgåva dubbleras marknaden för ett Ga-lok…
Skickat av K-G Sjöqvist 2004-10-20

Håller med Björn H, bra jobbat Lasse. Alldeles lagom utvärdering.
Skickat av Sven Jansson 2004-10-20

Konstigt att Märklin inte erbjuder kunder epok 3 och/eller 4! Har precis köpt ett ånglok BR41 med Mfx-decoder, väntar bara på att Central Station nr: 60212 ska komma ut!
Skickat av: Anders Gullberg 2004-11-24

Jag sysslar med Märklin skala 1 och dom moderna ljud-dekodrarna fungerar precis så som du beskriver. När man drar av på ångreglaget så glider loket tyst och snällt fram till stationen. Detta är mycket realistiskt och mig veterligen är Märklin dom enda som tar sig detta extrarbetet, det är bara att tacka och ta emot. Kul att detta också har kommit skala HO. Tack för en bra utvärdering av loket. En ångloksdiggare.
Skickat av Benny Mårtensson 2004-11-24