Mj-utställningen på Heron City – Velandets Järnvägar


Emelie och Filip provkör ett av tågen på Velandets Järnvägar under utställningen på Heron City

Modellrallaren arrangerade inte bara utställningen, vi hade även en modulanläggning på plats. Anläggningen som vi valt att kalla Velandets Järnvägar började byggas i mitten av mars och visades för första gången i slutet av maj.

Text & foto: Jocke Hultgren

Tanken med anläggningen har hela tiden varit den att vem som helst skulle kunna provköra tågen, det fungerade inte riktigt som vi tänkt oss, men blev ändå väldigt bra om vi får säga det själva. Många tycktes uppskatta att få provköra tågen på anläggningen.

Ambitionen har vari att man skulle kunna följa projektet med anläggningsbygget på Modellrallaren, men tiden har inte alls räckt till och därför kommer bygget att visas upp på Modellrallaren i efterhand.

I den allra första delen om anläggningen visades ramverket och i denna andra del så har vi samlat bilder på den ”färdiga” anläggningen från Heron City. Tanken är att i några artiklar framöver sammanställa all information vi har om anläggningen och publicera den på Modellrallaren så snart det är möjligt, i dessa kommer bilderna kompletteras med ritningar och spårplaner.

Anläggningen har byggts med stöd av JECO som importerar och distribuerar Roco i Sverige.


Anläggningen lastad för transporten till Heron City. Notera att modulerna byggts efter det utrymme som fanns i hyllorna på minibussen.


Anläggningen monterad på plats i Stockholm på fredagskvällen. Kameran fanns inte på plats förrän allt var monterat och klart


Plexiglaset framför anläggningen var väl investerade slantar, ivriga barnhänder ville inget hellre än att ta och känna på tågen på anläggningen, men hela helgen passerade utan några allvarliga incidenter.


Många var nyfikna och hade frågor om anläggningen


För att göra upplevelsen av anläggningen lite speciell så fick alla som ville (och hade tid att vänta på sin tur) provköra tågen på anläggningen. Rakesh och Sonia var två av alla de som tog en provtur!


Många var nyfikna och hade frågor om anläggningen, ibland var det enkla frågor och ibland lite svårare


En vy från Kirunsbergs utfart mot Hultevalla


Signalfel på linjen och ett helt arbetslag från Banverket arbetar med att lösa problemen.


En ensam Kustpil väntar i Hultevalla på avgång mot Kirunsberg.


En påkörd fotgängare tas om hand av räddningspersonalen på plats.


Hela Kirunsbergs centrum.


Bangården sedd från staden


Bangården i Kirunsberg sedd från motsatt håll