Ljus på en stoppbock

Då var det dags för min andra artikel i ljussättningen på en modelljärnväg. Denna gång blev projektet att få en röd lampa att lysa vid en stoppbock för att varna i mörkret att spåret tar slut. Lösningen på detta blev fiberoptik och en lampa undertill banan. Vanligt rör samt U-balk användes till tillverkningen av stolpen.


Stoppbock ifrån Peco

Stoppbocken är från Peco och gulmålad för att efterlikna svenska stoppbockar. Givetvis inte helt förebildsriktigt, men duger gott åt mig. Fiberoptik med en diameter på 1,5mm har använts som ljusledare genom stolpen. Experiment med lysdioder och mikrolampor var inte helt tillfredställande. Lamphuset skulle bli för stort.


Glasfibern bockad

Istället valde jag att ta fiberoptik och ha lampan under banan. Ett orosmoment var om fiberoptiken klarade av en 90 % sväng. Efter tester så fungerade detta bra. Viss förlust av ljusstyrka konstaterades, men inte så det störde. Själva lamphuset gjordes av en U-balk. Denna kapades ner till lämplig längd och filades sedan ner till att efterlikna lamphuset. Därefter spacklades ojämnheter och bakdelen igen.


Rör och U-balk kapade i rätt längder

Sist av allt målades stolpen och lamphuset i grå respektive svart färg. Lite rödfärg från Humbrol användes för att göra glasfibern röd. Resultatet av detta arbete, väl monterad på banan är enastående.


Stolpen filad, spacklad

Skenet av den röda lampan bakom stoppbocken höjer intrycket av min bangård. Nu skall dessa bara massproduceras till mina övriga stoppbockar. Pilligt värre! Troligen kan man med en glödlampa under banan försörja 2-3 stoppbockar. Detta skär ner kostnaden för stolpen en del. Förutsätter givetvis att stoppbockarna står nära varandra.


Färdig målad stolpe med lamphus

Slutord
Denna stolpe tog mig ungefär 20-30 minuter att tillverka. Väl i serieproduktion borde tiden sjunka en aning. Stolpen är visserligen grov, men ser ändå okej ut i sitt perspektiv. Många lampstolpar och andra belysningsartiklar för modelljärnvägen är ändå för grova.


Stolpen monterad på banan

På återseende!