Ny version av Di3 från Heljan


Redan när NMJ tog över den norska agenturen för Heljan så utlovade man en ny version av NSBs diesellok Di3 som Heljan tidigare tagit fram i H0 i samarbete med Bergen Modeljernbane.

Nu har de två första modellerna i serien kommit ut på marknaden, Di3.623 och Di3.642. De båda första loken är i stort sett lika till utseendet, de kommer bägge i NSBs blodröda färgsättning med gula plogar, stegar och ledstränger, även kallad nydesign.

Det man har ändrat på från den första versionen av Di3 från Heljan är det att man har justerat modellens längd, gjort ändringar av boggierna, batteriboxar, dörrar, rutor och bränsletankar. Man säger sig även ha förbättrat modellens strömupptagning

Det som skiljer de båda modellerna åt, förutom numret, är att de levereras med olika antal handtag för växlingspersonalen. Di3.623 har sex handtag medan Di3.642 levereras med fyra hantag.

Man kommer ta fram loktypen i alla möjliga färger och utföranden. Enligt uppgifter från NMJ harnlar det om 13 olika utföranden av modellen som kommer släppas under 2003-2004.

Redan senare i december kommer Di3.622 i ett utförande med en brunröd lokkorg med gula band över lokets sidor och en liten NSB-logotyp på lokets ändar. En färgsättning som brukar benämnas gammeldesign.

Varje lok i serien kommer i en begränsad serie på 300 exemplar, 265 i likström och 35 i växelström.