Ljussättning i ett stationshus


Då var det återigen dags för en ny artikel. Denna gången riktar jag in mig på ett underskattat område på våra modelljärnvägar. Lampor och belysning. Detta ämne kommer jag täcka i flera artiklar här hos Modellrallaren.

I denna artikel är mitt objekt Åmål:s stationshus ifrån Heljan. Tanken är att visa hur man kan få lite liv i dess innerbelysning. Ha i åtanke att artikeln inte visar hur själva huset byggs.

Mitt Mål var att skapa en ljusbild i huset där ljuset skall vara jämt och fint i alla fönster. Likaså skall ej alla fönster lysa på natten. Konfigurationen jag har valt är att två rum på nedanvåningen av totalt tre är belysta. Likaså på våning två. Vindsloftet har belysning på framsidan av stationshuset.


Mellanvägg monterad i bottenvåningen. Denna har lackerats med en bets för att efterlikna en innervägg bättre.

För att åstakomma detta delade jag in byggnaden i flera rum. Väggar byggdes och golv lades för att skilja över och undervåning. Övervåningen fick naturliga väggar i själva konstruktionen ifrån Heljan. Silvertejp användes för att ”ljusmaskera” mellan springor och skarvar.


Golvet skjutits in från sidan av huset. Silvertejp används för ljusmaskering. Texterna på golvet synes ej utifrån

Som golv mellan våning ett och två använde jag mig av ett tillskuret lock ifrån en röd Alladinask. Denna brydde jag mig inte om att måla om på någotvis då fönstren är ruggliga och ger en suddig bild av saker o ting inne i huset.


Stationshuset i stort sätt färdigbyggt.
Arbetet med mellanväggar, golv pågår

Själva belysningen ges av glödlampor på fem volt. Jag placerar två sådana lampor i varje enskilt rum.Dessa drivs med ca 4v för att ge mjukare och mer diskret belysning. Detta gör att gatan utanför inte belyses upp av innerbelysningen.


Persienner fasttejpade på silvertejp

På vindsloftet valde jag att ha persiennerna nerdragna för att få mörk ljusbild på baksidan av stationshuset. Detta istället för att avdela rummet med golv och innervägg. Medföljande i byggsatsen finns att pappersark med gardiner och just persienner. Dessa tejpades dit på silvertejp och tejpades därefter över de fönster jag ville mörklägga. Silvertejpen sitter bra och maskerar bort ljuset effektivt.


Resultatet av persiennerna

En lärdom i mitt första försök till denna typ av ljusarbete är att ljus, liksom vatten har en förmåga att leta sig ut i springor. Så arbetet med maskering på insidan av byggnaden kan inte nog understrykas. Exempelvis tejpade jag i alla takskarvar för att eleminera att ljuset lyser genom. Just på de tak där lampor skulle monterades gjordes extra maskering för att hindra ljuset tränga igenom plasten.

Takdelarna till loftet ihoptejpade för att ljuset ej skall tränga genom skarvarna

Man kan givetvis välja metoden att ha en lampa i sitt hus. Därefter tejpa över de fönster man vill släcka ner. Dock tycker jag inte detta är särskilt snyggt då man inte får något 3D perspektiv.


Ytterligare detalj i huset. Övervåningen fått en figur ditlimmad som syns tydligt uteifrån. Två fem volts lampor framdragna.

Slutnot.
Ljusbilden är svår att fotografera utan en bra kamera. Den digitalkameran jag har är väl inte direkt den modernaste. I alla fall så är jag nöjd med mitt bygge. Och det kommer bli ett sant nöje se detta hus tänt tillsammans med alla de andra hundratals lampor jag kommer montera på min bana.

Detta kräver tålamod och planering. Men ack tusan vad belöningen är stor! Inget går upp emot en väl ljussatt bana under mörkerkörning. Flera av dessa artiklar kommer komma under våren då mitt arbete framskrider på min bana.


Slutresultatet av bygget. Bilden gör inte arbetet rättvisa, men som man kan se lyser inte alla fönster, vilket var målet. Ljusbilden är också jämn och fin.