Reportage från Hjulmarknaden 2009

Lördagen den 28 november var det traditionsenlig “Hjulmarknad” i Stockholm. Liksom förra året arrangerades marknaden i Frihamnshallen.

Sveriges kanske största arangemang för mj-intresserade inträffade även i år i det tidigare hamnmagasinet i Frihamnen, Stockholm. Även om det är ett stort fokus på modelljärnvägar är det ett evenemang som lockar även museijärnvägar, flygföreningar, ångbåtsföreingar och många fler. Marknaden har arrangerats på lite olika adresser runt om i Stockholm sedan 1978 och har genom åren blivit en tradition som många entusiaster och utställare inte vill vara utan.

Även i år fanns de flesta av Sveriges små och lite större mj-tillverkare på plats, flera passade på att presentera kommande modeller och i vissa fall fanns även de nya modellerna färdiga att köpa. Bland annat hade Leif Johansson från Borlänge ett bord med äldre tankvagnar, massavedsvagnar och moderna flisvagnar. Skanex fanns på plats för att svara på frågor och visa hur långt man kommit i produktionen av de modeller man redan sålt, men ännu ej levererat trots att det gått flera år sedan kunderna beställde och betalde sina modeller. NMJ sålde svenska personvagnar och visade även prototyperna till de godsvagnar som ska komma ut på marknaden i vinter/vår. Även många mj-butiker fanns med på marknaden för att sälja både nya och gamla modeller och däremellan kunde man hitta alltifrån bokförlag och föreningar till privatpersoner.

Liksom de senaste åren fanns Mälarmodulmöte på plats och visade upp möjligheterna med en liten modulanläggning. Jag tycker det är mycket positivt att Hjulmarknaden inte bara blir ”kommers” utan att det även händer ett och annat som man kan få ta del av. I år var det nog ingen som kunde undgå att ta del av det gäng med lastbilar i skala 1:14 som emellanåt brummade runt i hallen.

Lokalen är öppen, ljus och trevlig och det känns som att den passar marknadens behov ganska väl, gångarna mellan borden var breda och rymliga men ändå var det emellanåt trångt bland alla besökare. Hallen ligger kanske inte så centralt, men matartrafik med veteranbussar från ändhållplatsen för en av SL:s stombusslinjer gjorde det ändå relativt enkelt att ta sig till marknaden.

Vill du veta mer om Hjulmarknaden så läs mer på Hjulmarknadens hemsida.

Mer bilder
Mycket folk och många bord att titta på. Det blir lätt att man går några varv i lokalen tills man sett allt man vill se. Nedan har vi samlat några bilder från årets Hjulmarknad.