Märklins sats med blandade svenska godsvagnar har nu kommit ut på marknaden.


Text: Jocke Sannagård
Foto: Märklin

Satsen från Märklin har inget uttalat tema, det är tre olika godsvagnar som man för några år sedan skulle kunna hitta i vilket blandat tåg som helst. Det är en öppen lådvagn för volymgods som inte kräver något väderskydd, en huvvagn för transport av rullar med tunnplåt och en behållarvagn.

Den öppna lådvagnen är lastad med timmerstockar på tvären, spontant känns det inte helt korrekt, har aldrig sett detta arrangemang i Sverige i modern tid, även om det tycks förekomma på kontinenten. Hade man lastat vagnen med exempelvis, skrot så hade man troligen kommit närmare verkligheten.

Huvvagnen har rörliga delar så att man kan öppna upp vagnen för att lossa lasten bestående av tre plåtrullsattraper. Denna funktion medför dock att man fått göra vissa avkall på huvarnas skalenlighet. Modellen har märkning för SJ Gods och var en del av det gäng vagnar av samma typ (Shimmns) som hyrdes in från Schweiz under 90-talet för att förstärka SJ:s godsvagnspark. Modellen har tidigare producerats av Roco vid ett par tillfällen.

Behållarvagnen är av traditionell ”Anita Ekberg-typ” (Uc) med två kulformade behållare på en kort två-axlig vagn. Modellen har märkning för vagnsuthyrningsbolaget Nordwaggon. Det är riktigt gott om detaljer Märklins Uc-vagnar, räcken, gångbord, rör och stag täcker i princip hela modellen.

Jag tycker det är lite synd att man blandar tre helt olika vagnar i en sats på det här sättet. Priset drar iväg och skulle en av modellerna i satsen vara intressant så måste man ”slakta” satsen och sälja de övriga modellerna på andrahandsmarknaden. Naturligtvis ingen omöjlighet, men säkert något som gör att fler än jag tvekar till ett köp av satsen.
Modellfakta
Vagnsats ”SJ”
Artikelnummer: 48811
Rek.pris: 89,95 € (926 SEK, valutor.se, 2009-12-09)
Tillverkare: Märklin

About The Author

Related Posts