Volvobuss i H0 från Motorart

Det här är ingen nyhet, men kanske en bussmodell som många modellrallare har missat, då den inte säljs av många mj-butiker. Det tycks vara lättare att hitta modellen hos leksakshandlare och modellbilsaffärer.

Text & foto: Jocke Sannagård

Det finns inte många svenska bussmodeller i H0 på marknaden. Rietze har genom åren tagit fram ett antal modeller från Mercedes och Neoplan med lackning och märkning för olika svenska bussbolag. I fallet med den aktuella modellen av Volvo 9700 från Motorart så kan man idag kanske diskutera hur ”svensk” bussen verkligen är. Volvo Bussar ingår i en stor börsnoterad koncern med ägare över världen och man har tillverkningsenheter över hela världen. Detta till trots skulle jag ändå säga att det är en intressant modell för svenska modellrallare, eftersom det är en busstyp som inte är helt ovanlig på svenska vägar. Hur som helst så är det ett problem med modellen. Om Rietze är duktiga på att ”spotta ut” modeller i alla möjliga olika färgsättningar så är det tvärt om med Motorart.

Motorart tillverkar reklammodeller åt olika fordonstillverkare. Man samarbetar framför allt med Volvo, både personbilstillverkaren Volvo och det Volvo som idag har en omfattande tillverkning av lastbilar, bussar och entreprenadfordon. Genom att modellen är reklam för Volvos bussar och inte för något enskilt bussbolag så kommer modellen i ett enda utförande, guldgult med en grå dekorvåg och med lite reklamtext för Volvo. Man har även gjort en begränsad serie modeller i mörkblått och med märkning för Volvo Oceans Race, den ska dock idag vara slutsåld från distributören.

När man som modellrallare ser på det hela känns det som att tillverkaren har ”sprungit ett maraton och kliver av banan tio meter före målsnöret”. Jag förstår hur Motorart arbetar och jag förstår Volvos intresse i det hela, men på många sätt blir modellen svår att använda på en modelljärnväg i det skick den levereras. Man kan säkert placera in modellen i ett sammanhang på anläggningen som känns trovärdigt, bussen kanske lånats in av det lokala bussbolaget för en demotur eller så är det bussmässa på torget. Men tänk om det kommit modeller med lackning för några stora och små svenska bussbolag. Jag är osäker på vilka bolag som använder bussen i sin trafik, men liknande Volvobussar kan man i alla fall se hos Flygbussarna, Swebuss Express och Upplands Lokaltrafik.

Men det finns ju alltid alternativet att själv lacka om modellen. Jag har idag ingen aktuell information om det finns dekaler att tillgå från någon eller några småserietillverkare, men även dessa går ju att ta fram i egen regi.

Är det modellmässigt en intressant modell, för att ställa på anläggningen som den är eller för något spännande omlackningsprojekt? Det är upp till var och en att avgöra. Modellen har ett väldigt enkelt utförande. Den är gjuten i plast, den enda metallen jag hittat på modellen är hjulaxlarna. Jag tycker grundformen stämmer överens med bilder av förebilden, den har ”inredning”, men gjutna grå ”lyktor” både fram och bak och avsaknad av detaljer som exempelvis backspeglar är något som gör att modellen till det yttre nästan känns tvådimensionell.

Det är i det här fallet kanske som så att man får vad man betalar för, priset i handeln ligger i dagsläget på omkring en femtiolapp för Volvo 9700 i H0 från Motorart, för de pengarna så kan man kanske inte begära så mycket mer. Rietzes modeller som har mer detaljer kostar omkring fyra – fem gånger så mycket. jag tycker det är en modell som är intressant, men så länge den inte ”pimpats” med detaljer, belysning och ny färg för något bussbolag man känner igen så får den nog hamna i bakgrunden, lite kreativt placerad, halvt inbackad i en skötselhall eller något liknande.