Färdigbyggd station från Jeco

Jeco har nyligen kommit med den första serieproducerade byggnaden i sin satsning på färdigbyggda hus i H0. Det är en modell med inspiration av stationshuset i Almunge, ett litet samhälle öster om Uppsala.

Text & foto: Jocke Sannagård

Almunge station ligger utmed den smalspåriga järnvägen mellan Uppsala och Faringe som tidigare fortsatte till Stockholm Östra via Rimbo. Reguljär godstrafik pågick till slutet av 70-talet, men sedan dess har sträckan varit museijärnväg. Som jag tagit upp tidigare här på Modellrallaren så byggdes många svenska stationer efter fastställda typritningar, så var även fallet med stationen i Almunge (har dock i dagsläget ingen förteckning över vilka stationen som byggdes enligt samma typ).

Enligt Jan Wallin på Jeco har man inte gjort någon exakt modell av stationen i Almunge, utan man har utgått ifrån typritningarna och bilder på flera av stationerna och skapat en modell som kan passa på så många modelljärnvägar som möjligt. Jag tycker att det mesta tycks stämma överrens med förebilden i Almunge. Den största skillnaden ligger i godsmagasinet som avkortats och fått en annorlunda placering av fönster och dörrar, jämfört med hur det ser ut i verkligheten.

Till skillnad från ”förebilden” så har man valt en färgsättning i ett mer ”smutsat” utförande. Stationen har en brungrå färgsättning som påminner om ett falurött hus som behövt målas om de senaste tio – femton åren. Utan att ha sett de bilder man har haft till förfogande för att välja färg på modellen så kan jag tänka mig att många stationsbyggnader haft just denna färg ”dystra” under några årtionden. Stängda, övergivna och utan någon som helst skötsel så blir detta effekten på många hus efter några år.

Byggnaden är helgjuten i två delar, dels stationsbyggnaden och dels godsmagasinet. Jag är osäker på vad man använt för material, men modellen känns relativt tung, och modellen har väggar och tak med en tjocklek på 8-10 mm. Detaljer som bland annat vindskivor och fönsterkarmar är delar av gjutningen och de detaljer man eftermonterat är fönster och stationens trappa. Gjutningen har en del brister. Det syns kanske framför allt på modellens fönster som i flera fall inte är helt rakt monterade i fönsteröppningar. Husets yttermått och panel är dock helt rakt enligt min bedömning. (Macroobjektivet på kameran har tyvärr gjort att bilderna nedan framställer vissa delar av byggnaden som böjda, men så är inte fallet, kommer försöka åtgärda detta så snart det är möjligt)


De båda fönstren till höger (källare och husets sida) är inte helt rakt monterade

Detta med modellens färg och hur den har målats är ett område som tyvärr får en hel del kritik av mig. Jag förstår att det inte är helt enkelt att måla alla olika detaljer som fönsterkarmar, vindskivor och andra detaljer, när de är gjutna direkt i modellen. Maskningen, om det överhuvudtaget har skett, har inte alls fungerat. Det har runnit ut vit ”fönsterfärg” på panelen på en hel del ställen och likaså har den vita färgen inte täckt 100%-igt på alla fönsterkarmar. Det hela ser lite ”kladdigt” ut. Jag hade förmodligen inte gjort det bättre själv men jag vet att många har högre krav på resultatet och hur modellen har målats är naturligtvis något som syns ganska väl, även när modellen står på anläggningen.


Målningen av modellen har tyvärr en del brister.

Sammanfattning
Det ser ju ”svenskt” ut, och som Jeco anger på sin hemsida så har man tillverkat en ”svensk station”, men jag vill ändå passa på att vara lite kritisk till att man kallar stationen för ”Almunge” när man medvetet inte valt att göra en modell av just stationen i Almunge, det hade lika gärna kunnat stå ”Småstad” på stationen och så hade det varit upp till var och en att bestämma vart stationen ligger.

Formmässigt känns stationen ”helt rätt”. Den har en perfekt storlek för att passa på både små och stora anläggningar, den är i korrekt skala, vilket under många år tidigare inte varit självklart när det gäller byggnader för modelljärnvägen. Några sneda fönster kan jag leva med (upplevde inte att jag kunde se detta så tydligt när jag ställde stationen på en befintlig anläggning) men detta med hur modellen har målats är lite av en besvikelse. Jag hade högre förväntningar på resulatet. Nu känns det som att man kanske vill börja med att måla om alltsammans innan huset får vara med på anläggningen…

Det är ändå ett intressant initiativ som Jeco tagit. Färdigbyggda byggnader är i princip något helt nytt på den svenska marknaden, i alla fall i en prisklass som kan passa många. Stationen man tillverkat kostar inte mer än vad en vagn kostar idag. Jag hoppas att man fortsätter arbetet med detta modellsegment och jag hoppas att man får upp kvalitén på resultatet. Utan att ha några vetenskapliga bevis tror jag att det är ganska många som gärna ser fler svenska byggnader på sina anläggningar, efter att under många år varit utlämnade till mestadels tyska husbyggsatser från kontinenten.

Fler bilder

Mer om modellen
Tillverkare: Jeco (direktlänk till produkten)
Art.nr: 77400
Rek.pris: 495 SEK