Bildreportage från Modelltåg-08


Den andra helgen oktober var det traditionsenligt ”modelljärnvägstema” på Järnvägsmuséet i Gävle då ”Modelltåg-08” arrangerades i samverkan med Järnvägsmuseivänner och en mängd tillresta modellrallare och deras moduler.

Under hela helgen den 11 -12 oktober fylldes Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle med flera modelljärnvägar i olika skalor och med olika förebilder. Det är ett evenemang som lockar alltifrån inbitna entusiaster till helglediga barnfamiljer. Arrangemanget fick i år stor uppmärksamhet i lokala medier med reportage i SVT Gävledala, Arbetarbladet och Gävle Dagblad och detta lockade många nyfikna besökare. När man stängde på söndagen hade muséet haft 1400 besökare under de båda öppetdagarna,

Minimarknad med massor av tillbehör
En nyhet för i år var den ”minmarknad” som arrangerades i muséets konferensrum, här kunde man hitta alltifrån startsatser till små, små detaljer till modelljärnvägen. Två danska tillverkare var på plats för att visa upp sitt sortiment, dels ”På Sporet” som visade upp sin kommande modell av den svenska personvagnen B6 och ”Epokemodeller” som hade hela sitt sortiment av små detaljer som exempelvis svenska cykeldressiner och svenska postsäckar.

N-skala på muséet
Liksom tidigare år fanns Slamra på plats med sina amerikanska N-skalemoduler. Här rullade under hela helgen ett tät trafik av tåg med blandade förebilder, alltifrån Du-loksdragna malmtåg till kanadensiska spannmålståg. Även Olle Frykmo och hans modulanläggning ”Engelsfors” fanns på plats på muséet. En nyhet från Olle var den mycket vackra modellen av Mackmyra whiskeydestilleri, naturligtvis placerad på ett 30-litersfat från Mackmyra som ligger bara några mil väster om Gävle. En nyhet som inte visats i Gävle tidigare var en liten sektionerad N-skaleanläggning där det kontinuerligt var två tåg igång. I samma hall fanns även Jörgen Edgar på plats och visade de senaste modellerna han har skapat.

Märklinmoduler
Liksom tidigare år fanns en hel anläggning bestående av 3-rälsmoduler i H0. På anläggningen rullade många av de svenska modeller som kommit ut på marknaden de senaste åren. 

Den stora modulanläggningen
I den sjätte hallen fanns liksom tidigare år en stor H0-anläggning bestående av en mängd ”Västeråsmoduler”. Som sammankallande kraft bakom anläggningen stod i vanlig ordning föreningen ”Mälarmodulmöte-MMM”, en grupp som organiserar modulrallare i mellansverige.


Tågmagsinen på anläggningen
En viktig del i att skapa en aktiv trafik på den stora modulanläggningen var de två tågmagasin som fanns på olika platser på anläggningen.

Detaljer på MMM:s moduler
Det som är intressant med så många moduler på plats är att man får ta del av många olika byggmetoder, idéer och tekniker för att skapa en modelljärnväg. Något jag snabbt slogs av var vikten av att detaljera sin modelljärnväg. Nedan har jag samlat några av favoriterna från H0-modulerna.

För den som själv vill se MMM:s moduler så kommer en mindre anläggning än i Gävle visas  hos Mj-Hobbyexperten söder om Stockholm under helgen den 25 – 26 oktober. Läs mer här.