Mj-Specialistens butik i Solna


Mitt i ett bostadsområde i Solna ligger sedan ett par år tillbaka en av Stockholms butiker med modelljärnvägar och tillbehör till dessa.

Det är Claes Farne med företaget Mj-specialisten som etablerat butiken som ett komplement till den verksamhet företaget haft sedan tidigare. Det är en jubilerande handlare som står bakom verksamheten, försäljning av mj-artiklar startade Claes redan hösten 1967.

Under 40 år har företaget bedrivit försäljning av mj-artiklar via postorder och marknader, en verksamhet som fortsätter vid sidan av butiken i Solna. Under ett år besöker Claes och hans fru Annika ett 15-tal mässor och marknader på olika platser runt om i Sverige.


Hyllan innehåller modeller från ett stort antal olika tillverkare

Butiken i Solna ligger i bottenplanet på ett bostadshus i ett lugnt kvarter, bara några minuters promenad från t-banestationen Näckrosen och med goda parkeringsmöjligheter på gatan mitt emot. Trots att läget är något avsides de vanliga shoppingkvarteren så hittar det hela tiden nya kunder till butiken. De flesta har hittat butiken via företagets egen hemsida och annonsering. Butikens sortiment och service gör också att man byggt upp en bas av återkommande kunder som regelbundet besöker butiken för att införskaffa landskapsmaterial, nya modeller eller kanske för att få hjälp med lok och vagnar som inte fungerar som de ska.

Butiken erbjuder ett brett sortiment av olika varumärken, de som är viktigast är landskapsmaterial från Noch samt lok, vagnar och startsatser från Piko. Ett relativt nytt tillskott i butiken är Auhagens husbyggsatser, i detta sortiment finns exempelvis modeller av flerbostadshus som kan vara intressanta för svenska modellrallare. Ett annat intressant fabrikat är Tillig som tillverkar både räls och smalspåriga modeller i H0m/H0e.


Smalspåriga modeller från Tillig och Liliput

Mehano är en tillverkare som ökat i populäritet bland kunderna de senaste åren. Framför allt är det tillverkarens sortiment av moderna diesellok i modell som blivit högaktuellt sedan tågoperatörer som TGOJ, Cargonet och HectorRail investerat i nya moderna diesellok. Dessvärre finns det i dagsläget inga färdigmodeller i de svenska operatörerernas färgsättningar, men det finns flera olika dekaler från svenska småserietillverkare för den som själv vill lacka om Mehanos modeller.


Butiken ligger i bottenvåningen till ett vanligt bostadshus.

Kontaktuppgifter
Mj-Specialisten i Solna ligger på Uppfartsvägen 12. Se karta. Aktuella öppettider och information om vad man har i sortimentet hittar du på företagets egen hemsida.